Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 120 g glatkog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 60 ml ulja
- korica 1 limuna
Za voćnu kremu:
- 400 g voća (maline, jagode, borovnice – što ti duša želi)
- 150 g šećera
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žlice gustina
- 200 ml slatkog vrhnja
Za vanila-kremu:
- 300 ml mlijeka
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1,5 žlica gustina
- 70 g maslaca
Za ukrašavanje:
- svježe voće
- šlag
- jestivo cvijeće
Priprema:
Prvo si pripremim sve sastojke, jer volim da bude uredno, iako znam da će kuhinja za pet minuta izgledati kao da sam tu snimala kulinarski show. Za biskvit umutim jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne bude svijetla i pjenasta kao jutarnji san. Dodam ulje i naribam malo limunove korice, čisto da sve zamiriši svježe i optimistično. Brašno i prašak za pecivo prosijem i lagano umiješam, pa smjesu ulijem u kalup i ispečem na 180°C oko 20–25 minuta. Dok se hladi, osjećam se jako profesionalno, iako mi je u glavi samo: “Jedva čekam probati.”
Za voćnu kremu stavim voće, šećer i limunov sok u lončić, pustim da se lagano kuha dok sve ne omekša, a ja se osjećam kao vila šumske slastice. Dodam gustin razmućen u malo vode i miješam dok se ne zgusne. Kad se ohladi, umiješam tučeno slatko vrhnje i dobijem kremu koja izgleda kao ružičasti oblak sreće.
Vanila-kremu skuham tako da pomiješam mlijeko, šećer, jaje, vanilu i gustin pa miješam dok se ne zgusne. Kad se prohladi, umiksam maslac i veselim se jer je baš savršeno glatka i nježna.
Kad je sve spremno, krećem slagati tortu: na prvu koru stavim vanila-kremu, na drugu voćnu, sve zagladim, pa prekrijem šlagom. Konačno dolazi najženstveniji dio – ukrašavanje. Tu stvarno pustim mašti na volju: svježe voće složim kao cvjetnu krunu, dodam jestivo cvijeće i torta odjednom izgleda kao da je rasla u najljepšem proljetnom vrtu.
Stavim je u hladnjak da se stisne, a ja si napravim čaj i zadovoljno pogledam svojoj torti u “oči”, jer znam da će na stolu zablistati kao mala slastičarska princeza.




