Sastojci:
Za biskvit (za 4 mala kolačića):
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 100 g glatkog brašna
- 1 vanilin šećer
- ½ praška za pecivo
- 40 ml ulja
- 2 žlice mlijeka
- par kapi crvene ili ružičaste boje (po želji)
Za kremu od mascarponea:
- 250 g mascarponea
- 150 ml slatkog vrhnja
- 70 g šećera u prahu
- 1 žličica vanilije
- par kapi crvene boje za rozu kremu (po potrebi)
Za dekoraciju:
- bijela krema (odvojeni dio iste kreme bez boje)
- žele od jagode ili maline
- šarene mrvice
- male šećerne dekoracije (srca, biseri…)
Priprema:
Prvo si pripremim sve sastojke i duboko udahnem — jer znam da me čeka slatki kreativni kaos. Volim si zamisliti da sam mala slastičarka u pastelnoj kuhinji iz 60-ih, iako realno već vidim brašno kako leti posvuda.
Za biskvit umutim jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta i nježna poput prvog proljetnog oblaka. Dodam ulje i mlijeko, a onda polako umiješam brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ako želim da kolačići budu još slađi oku, dodam kap ili dvije ružičaste boje i smjesa odmah dobije onu divnu romantičnu nijansu.
Smjesu izlijem u tanki, veliki lim obložen papirom, jer mi treba ravna podloga da poslije režem srca. Pečem na 180°C oko 12–15 minuta, baš taman da kuhinja zamiriši kao slastičarska bajka.
Dok se biskvit hladi, pripremim kremu: mascarpone, šećer u prahu i vaniliju izmiksam dok ne postanu savršeno svilenkasti, pa umiješam tučeno slatko vrhnje. Odvojim dio kreme sa strane za bijele ukrase, a ostatak pretvorim u nježno rozu minijaturu sreće.
Kad je biskvit hladan, izrezujem mala srca — svaki puta kad izrežem jedno, osjećam se kao da radim kolačiće za valentinovski čajni party s vilama. Na svako srce stavim malo kreme, poklopim drugim komadom, pa obložim cijeli kolačić rozom kremom. Malo strpljenja, malo ljubavi… i to srce već izgleda slađe od komplimenta.
Onda dolazi najzabavniji dio — dekoracija. Nekima dodam crveni žele u obliku srca, neke ukrasim bijelim vrhom i posipam mrvicama, a neke obučem u mali slatki bal s crvenim šećernim srcima. Sve izgleda kao kolekcija minijaturnih tortica za zaljubljene.
Kolačići idu na kratko u hladnjak da se stisnu, a ja si u međuvremenu napravim čaj i gledam ih s ponosom — kao da mi mašu i govore: „Bravo, ljepotice, baš si se potrudila.“
Kad ih iznesem na stol, izgledaju kao mala srcasta čuda, idealna za poklon, iznenađenje ili samo zato što želiš nešto slatko i nježno za dušu.



