Slatka Maca torta


  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 90 ml ulja
  • 3 različite prehrambene boje (roza, žuta, plava ili koje želiš)
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g maslaca
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 250 g mascarponea
  • 2 žlice šećera u prahu
  • čokoladne kapljice (za oči)
  • rozi smarties ili komadić voća (za nos)
  • tamna čokolada otopljena u vrećici (za brkove)
  • šarene mrvice, bombončići ili šareni gelovi za crtanje

Prvo pripremim sve sastojke i nasmijem se jer znam da ću uskoro imati tortu u obliku mace – a tko to ne bi volio? Krenem s biskvitom: umutim jaja i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti, pa dodam ulje. Dodam brašno i prašak za pecivo, nježno umiješam i podijelim smjesu u tri zdjele. Svaku obojim drugom bojom – tu se uvijek osjećam kao da radim slastičarsku paletu za crtanje. Svaki dio zasebno ispečem (oko 12–15 min na 180°C), a kuhinja počne izgledati šareno kao dječja radiona.

Za kremu od vanilije u lončiću pomiješam mlijeko, šećer, žumanjke i gustin, pa kuham dok se sve ne zgusne. Kad se prohladi, dodam maslac i dobijem divno glatku kremicu. U međuvremenu, od mascarponea, slatkog vrhnja i šećera u prahu umutim laganu, pjenastu kremu kojom ću kasnije obložiti tortu i dati joj taj mekani “maca look”.

Kad su sve šarene kore ohlađene, slažem tortu: roza – krema, žuta – krema, plava – krema… i tako sve dok ne izgleda kao da sam slagala slojeve duge. Onda obložim mascarpone-kremom i zagladim da bude mekana i pahuljasta kao maca.

Dekoraciju radim s velikim osmijehom: oči od čokoladnih kapljica, mali rozi nosić, brkovi nacrtani čokoladom i malo šarenih mrvica po rubu, čisto da torta izgleda još zaigranije. I stvarno – na kraju izgleda kao slatka, šarena maca spremna da uljepša svako slavlje.

Tortu spremim u hladnjak da odmori, a ja se malo divim svom djelu jer je preslatka da bih odmah izrezala komad.


Related Posts