Sastojci:
Za šarene biskvite:
- 6 jaja
- 180 g šećera
- 180 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 90 ml ulja
- 3 različite prehrambene boje (roza, žuta, plava ili koje želiš)
Za laganu kremu od vanilije:
- 500 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 2 žlice gustina
- 1 vanilin šećer
- 120 g maslaca
Za bijelu kremu:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 250 g mascarponea
- 2 žlice šećera u prahu
Za dekoraciju u obliku mace:
- čokoladne kapljice (za oči)
- rozi smarties ili komadić voća (za nos)
- tamna čokolada otopljena u vrećici (za brkove)
- šarene mrvice, bombončići ili šareni gelovi za crtanje
Priprema:
Prvo pripremim sve sastojke i nasmijem se jer znam da ću uskoro imati tortu u obliku mace – a tko to ne bi volio? Krenem s biskvitom: umutim jaja i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti, pa dodam ulje. Dodam brašno i prašak za pecivo, nježno umiješam i podijelim smjesu u tri zdjele. Svaku obojim drugom bojom – tu se uvijek osjećam kao da radim slastičarsku paletu za crtanje. Svaki dio zasebno ispečem (oko 12–15 min na 180°C), a kuhinja počne izgledati šareno kao dječja radiona.
Za kremu od vanilije u lončiću pomiješam mlijeko, šećer, žumanjke i gustin, pa kuham dok se sve ne zgusne. Kad se prohladi, dodam maslac i dobijem divno glatku kremicu. U međuvremenu, od mascarponea, slatkog vrhnja i šećera u prahu umutim laganu, pjenastu kremu kojom ću kasnije obložiti tortu i dati joj taj mekani “maca look”.
Kad su sve šarene kore ohlađene, slažem tortu: roza – krema, žuta – krema, plava – krema… i tako sve dok ne izgleda kao da sam slagala slojeve duge. Onda obložim mascarpone-kremom i zagladim da bude mekana i pahuljasta kao maca.
Dekoraciju radim s velikim osmijehom: oči od čokoladnih kapljica, mali rozi nosić, brkovi nacrtani čokoladom i malo šarenih mrvica po rubu, čisto da torta izgleda još zaigranije. I stvarno – na kraju izgleda kao slatka, šarena maca spremna da uljepša svako slavlje.
Tortu spremim u hladnjak da odmori, a ja se malo divim svom djelu jer je preslatka da bih odmah izrezala komad.




