Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 180 g šećera
- 150 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 80 ml ulja
- 80 ml mlijeka
Za vanilin kremu:
- 500 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
- 2 žlice gustina
- 100 g maslaca
Za čokoladni krem:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
- 300 ml slatkog vrhnja (za šlag)
- voće, čokoladne mrvice, rođendanske dekoracije – što god ti srce poželi
Priprema:
Kad si pripremio/la sve sastojke i malo očistio/la kuhinjski pult, počni s biskvitom: jaja i šećer muti dok ne postanu svijetla i pahuljasta kao jutarnji oblaci. Zatim ulij ulje i mlijeko, tek toliko da smjesa bude još sretnija. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosij i nježno umiješaj, pa sve to ulij u kalup za tortu. Ispeci na 180°C oko pola sata, dok cijela kuća ne zamiriši kao prava slastičarnica. Kad se ohladi, prereži ga na tri jednakoljubive kore.
Dok biskvit odmara, skuhaš vanilin kremu: pomiješaj mlijeko, šećer, žumanjke i gustin pa kuhaj dok se ne zgusne baš onako kako treba. Kad se prohladi, dodaj maslac koji si prethodno umiksao da bude mekan i lijep. Čokoladni krem je još jednostavniji – zagrij slatko vrhnje, prelij preko nasjeckane čokolade i miješaj dok se ne rastopi u čistu sreću; ohladi ga i zgusnut će se kao pravi nježan čoko-oblak.
Sad dolazi najzabavniji dio – slaganje! Prvu koru namaži vanilin kremom, drugu čokoladnim, treću stavi na vrh i nježno sve zagladi šlagom. Ukrasiti možeš po inspiraciji – voće, mrvice, svjećice, pa i ona plastična figurica koju obavezno kasnije svi zaborave.
Tortu spremi u hladnjak da se stisne, a ti se nagradi komadićem čokolade jer si postao pravi majstor slatkih čuda.




