Plavi sladoled s zelenim mrvicama


  • 80 g omekšanog maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 120 g brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • zelena prehrambena boja
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 ml mlijeka
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije
  • plava prehrambena boja
  • prstohvat soli

Priprema:

Prvo si pripremim sve sastojke, jer volim imati osjećaj da sam ozbiljna sladoled-majstorica, iako znam da će kuhinja za par minuta izgledati kao da sam miješala dugu u zdjeli. Počinjem s zelenim mrvicama: maslac i šećer izmiksam dok ne postanu kremasti poput pahuljice maslačkog, pa dodam jaje i sve lijepo povežem. Umiješam brašno, prašak za pecivo i malo soli, a onda dolazi zabavni dio – zelena boja. Stavim je dovoljno da tijesto izgleda kao mali komadić šume. Razmažem ga po papiru za pečenje i ispečem kratko, sve dok ne zamiriši kao keksić iz dječjih snova. Ohladim ga i izmrvim, a te mrvice mi odmah poprave raspoloženje.

Zatim krenem na plavu sladolednu bazu. Umutim slatko vrhnje u mekani šlag, a u drugoj posudi pomiješam mlijeko, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Kad spojim jedno s drugim, smjesa postane nježna i pjenasta, kao mali oblak. Dodam plavu prehrambenu boju i gledam kako se sve pretvara u divnu pastelnu nijansu, poput jutarnjeg neba prije nego što se sunce pojavi.

Kad je sve spremno, pomiješam plavu bazu i zelene mrvice, ali lagano, čisto da ostanu vidljive kao mala iznenađenja u svakoj kuglici. Ulijem sve u posudu i stavim u zamrzivač, a onda se uhvatim kako svako malo otvaram vrata frižidera — kao da će brže očvrsnuti samo zato što ga ja gledam.

Kad se napokon stisne, sladoled izgleda čarobno: plav, kremast i pun zelenih šarenih točkica, baš kao da je nastao u nekom sladolednom vilinskom laboratoriju. Poslužim ga u kornetu, uz osmijeh, jer znam da ću svakim zalogajem osjetiti mrvicu ljeta, mrvicu sreće i mrvicu djetinjaste radosti.


Related Posts